Skup mleka w tym roku kształtuje się na poziomie roku ubiegłego.Przypomnę, że w 2020 roku skupiliśmy w Polsce 12 mld 109 mln litrów mleka i było to ok 2,4 proc. więcej niż w roku 2019 – powiedział Waldemar Broś, Prezes Zarządu Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich.
- branża mleczarska płaci rolnikom zdecydowanie wyższe ceny za skupione mleko niż w roku ubiegłym.
- Znacznie gorzej przedstawia się sytuacja dla producentów tzw. galanterii mlecznej oraz lodów na co ogromny wpływ ma niekorzystna pogoda.
- Najwyższą dynamikę eksportową mają takie produkty jak serwatka w proszku, sery i twarogi oraz mleko.
Warto zaznaczyć, że w I kw. roku bieżącego odnotowano spadek skupu mleka w UE – dotyczy to zwłaszcza Francji, Danii i Holandii.
Prezes KZSM zwraca uwagę, że cała branża mleczarska płaci rolnikom zdecydowanie wyższe ceny za skupione mleko niż w roku ubiegłym. – Przeciętna cena skupu mleka za kwiecień br. wyniosła powyżej 1,53 zł/litr (była ok. 0,20 zł wyższa niż w kwietniu roku ubiegłego) i ukształtowała się na poziomie średniej ceny unijnej – zauważa Waldemar Broś.
Sytuacja dobra, ale
W jego opinii sytuacja na rynku zbytu produktów jest dość dobra (choć nigdy nie wiadomo jak długo potrwa) – dotyczy to głównie cen zbytu mleka w proszku, serwatki w proszku i masła. Wynika to przede wszystkim w dobrej koniunktury światowej, co potwierdzają ostatnie wyniki nowozelandzkiej giełdy. – Niestety znacznie gorzej przedstawia się sytuacja dla producentów tzw. galanterii mlecznej oraz lodów na co ogromny wpływ ma niekorzystna pogoda – mówi prezes Broś.
Stabilny eksport
Odnotowuje także dość stabilny eksport polskich produktów mleczarskich, przy czym należy odnotować najwyższą dynamikę takich produktów jak serwatka w proszku, sery i twarogi oraz mleko. Tradycyjnie największymi odbiorcami tych produktów są: Niemcy, Holandia, Chiny, Czesi, Włochy, Ukraina i Wielka Brytania.
– Reasumując, należy mieć nadzieję, że obecna sytuacja potrwa w dłuższym okresie czasowym, na co liczy cale środowisko mleczarskie – puentuje Waldemar Broś.
Autor: Roman Wieczorkiewicz, Portal spożywczy