„Projekty polskich norm i standardy FAO/WHO” zadania wykonane w 2019


W roku 2019 z Funduszu Promocji Mleka zostały wykonane w ramach zadania: „Projekty polskich norm i standardy FAO/WHO” następujące działania:

PrPN-ISO 11285 Mleko – Oznaczanie zawartości laktulozy – Metoda enzymatyczna

PrPN-ISO 11815 Mleko – Oznaczanie całkowitej aktywności ścinania mleka podpuszczek wołowych

PrPN-ISO 15174 Mleko i przetwory mleczne – Mikrobiologiczne preparaty koagulujące – Określenie całkowitej aktywności ścinania mleka

PrPN-ISO 15323 Suszone białkowe produkty mleczne – Oznaczanie wskaźnika rozpuszczalności azotu

PrPKN-ISO/TS 15495 Mleko, przetwory mleczne i preparaty dla niemowląt – Wytyczne do ilościowego oznaczania melaminy i kwasu cyjanurowego za pomocą LC-MS/MS

PrPN-ISO 19660 Śmietanka – Oznaczanie zawartości tłuszczu – Metoda butyrometryczna

PrPN-ISO 19662 Mleko – Oznaczanie zawartości tłuszczu – Metoda kwasowo-butyrometryczna (metoda Gerbera)

 

 

„Projekty polskich norm i standardy FAO/WHO” – zadania wykonane w 2018 r.

W roku 2018 z Funduszu Promocji Mleka zostały wykonane w ramach zadania: „Projekty polskich norm i standardy FAO/WHO” następujące działania:

PrPN-ISO 9231 Mleko i przetwory mleczne – Oznaczanie zawartości kwasu benzoesowego i kwasu sorbowego

PrPN-ISO 17129 Mleko w proszku – oznaczanie białek soi i grochu z zastosowaniem elektroforezy kapilarnej w obecności dodecylosiarczanu sodu (SDS-CE) – metoda przesiewowa

PrPN-EN ISO 8968-4 Mleko i przetwory mleczne – Oznaczanie zawartości azotu – Cześć 4: Oznaczanie zawartości azotu białkowego i niebiałkowego oraz obliczanie zawartości białka właściwego (Metoda odniesienia)

PrPN-ISO 17792 Mleko, przetwory mleczne i mezofilne kultury starterowe – Oznaczanie liczby bakterii kwasu mlekowego fermentujących cytryniany – Technika liczenia kolonii w temperaturze 25 °C

PrPN-ISO 17997-1 Mleko – Oznaczanie zawartości azotu kazeinowego – Część 1: Metoda pośrednia (Metoda odniesienia)

PrPN-ISO 17997-2 Mleko – Oznaczanie zawartości azotu kazeinowego – Część 2: Metoda bezpośrednia

PrPN-ISO 1738 Masło – Oznaczanie zawartości soli

PrPKN-ISO/TS 18083 Przetwory topione z serów – Obliczanie zawartości dodanego fosforanu wyrażonego jako fosfor

PrPN-ISO 27871 Ser i ser topiony – Oznaczanie frakcji azotowych

PrPKN-ISO/TS 19657 Definicje i kryteria techniczne dla składników żywności uznanych jako naturalne

 

„Projekty polskich norm i standardy FAO/WHO” – zadania wykonane w 2017 r.

W roku 2017 z Funduszu Promocji Mleka zostały wykonane w ramach zadania: „Projekty polskich norm i standardy FAO/WHO” następujące działania:

PrPN-ISO 3432 Ser – oznaczanie zawartości tłuszczu – Tłuszczomierz do metody van Gulika

PrPN-ISO 3433 Sery – Oznaczanie zawartości tłuszczu – Metoda van Gulika

 prPN-ISO 11868 Mleko po obróbce cieplnej – Oznaczanie zawartości laktulozy – Metoda z zastosowaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej

PrPN-ISO 12081 Mleko – Oznaczanie zawartości wapnia – Metoda miareczkowa

PrPN-ISO 13559 Masło – Mleko fermentowane i świeży ser – Liczenie mikroorganizmów zanieczyszczających – Technika liczenia kolonii w temperaturze 30 °C

PrPN-ISO 16305 Masło – Oznaczanie zwięzłości

PrPN-ISO 16958 Mleko, przetwory mleczne, preparaty dla niemowląt i produkty odżywcze dla dorosłych – Oznaczanie składu kwasów tłuszczowych – Metoda kapilarnej chromatografii gazowej

PrPKN-ISO/TS 11059 Mleko i przetwory mleczne – Metoda oznaczania liczby Pseudomonas spp.

 

„Projekty polskich norm i standardy FAO/WHO” – zadania wykonane w 2016 r.

W roku 2016 z Funduszu Promocji Mleka zostały wykonane w ramach zadania: „Projekty polskich norm i standardy FAO/WHO” następujące działania:

PrPN-ISO 6092 Mleko w proszku – Oznaczanie kwasowości miareczkowej (Metoda rutynowa)

PrPN-ISO 8967 Mleko w proszku i przetwory mleczne w proszku – Oznaczanie gęstości nasypowej

PrPN-ISO 11814 Mleko w proszku – Ocena intensywności obróbki cieplnej – Metoda z użyciem wysokosprawnej chromatografii cieczowej

PrPN-ISO 13580 Jogurt – Oznaczanie zawartości całkowitej suchej masy (Metoda odniesienia)

PrPN-ISO 15322 Mleko w proszku i przetwory mleczne w proszku – Oznaczanie ich zachowania się w gorącej kawie (Test kawowy)

PrPN-ISO 22662 Mleko i przetwory mleczne – Oznaczanie zawartości laktozy metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej (Metoda odniesienia)

PrPN-ISO 26462 Mleko – Oznaczanie zawartości laktozy – Metoda enzymatyczna z wykorzystaniem różnicy pH

PrPKN-ISO/TS 17758 Mleko w proszku instant – Oznaczanie rozpraszalności i zwilżalności

PrPKN-ISO/TS 26844 Mleko i przetwory mleczne – Oznaczanie pozostałości substancji przeciwbakteryjnych – Test dyfuzyjno-probówkowy

PrPKN-ISO/TS 27265 Mleko w proszku – Oznaczanie liczby szczególnie ciepłoopornych przetrwalników bakterii termofilnych

 

„Projekty polskich norm i standardy FAO/WHO” – zadania wykonane w 2014 r.

W roku 2014 z Funduszu Promocji Mleka zostały wykonane w ramach zadania: „Projekty polskich norm i standardy FAO/WHO” następujące działania:

PrPN-ISO 9622 Mleko i płynne przetwory mleczne – Wytyczne do stosowania spektrometrii w zakresie średniej podczerwieni

PrPN-ISO 15648 Masło – Oznaczanie zawartości soli – Metoda potencjometryczna

PrPN-ISO 2911 Mleko zagęszczone słodzone – Oznaczanie zawartości sacharozy – Metoda polarymetryczna

PrPN-ISO 5765-1 Mleko w proszku, mieszanki lodziarskie w proszku i sery topione – Oznaczanie zawartości laktozy – Część 1: Metoda enzymatyczna wykorzystująca część glukozową laktozy

PrPN-ISO 5765-2 Mleko w proszku, mieszanki lodziarskie w proszku i sery topione – Oznaczanie zawartości laktozy – Część 2: Metoda enzymatyczna wykorzystująca galaktozową część laktozy

 

„Projekty polskich norm i standardy FAO/WHO” – zadania wykonane w 2013 r.

W roku 2013 z Funduszu Promocji Mleka zostały wykonane w ramach zadania: „Projekty polskich norm i standardy FAO/WHO” następujące działania:

PrPN-ISO 1740 Tłuszczowe przetwory mleczne i masło – Oznaczanie kwasowości tłuszczu (Metoda odniesienia)

PrPN-ISO 2920 Ser serwatkowy – Oznaczanie suchej masy (Metoda odniesienia)

PrPN-ISO 3976 Tłuszcz mleczny – Oznaczanie liczby nadtlenkowej

PrPN-ISO 6731 Mleko, śmietanka i mleko zagęszczone – Oznaczanie całkowitej zawartości suchej masy (Metoda odniesienia)

PrPN-ISO 6734 Mleko zagęszczone słodzone – Oznaczanie całkowitej zawartości suchej masy (Metoda odniesienia)

PrPN-ISO 7586 Masło – Oznaczanie stopnia dyspersji wody

PrPN-ISO 8156 Mleko w proszku i przetwory mleczne w proszku – Oznaczanie wskaźnika nierozpuszczalności

Aktualności

Od wejścia do UE eksport mleczarski wzrósł siedmiokrotnie

Od wejścia do UE eksport mleczarski wzrósł siedmiokrotnie

Eksport dla sektora mleczarskiego jest bardzo ważny, tak jak dla całego przemysłu rolno-spożywczego. Polskie mleczarstwo…
WEBINARIUM BMP - NOWOCZESNA PRODUKCJA MLEKA

WEBINARIUM BMP - NOWOCZESNA PRODUKCJA MLEKA

24 lutego 2021, Waldemar Broś, Prezes Zarządu KZSM Zw. Rew. wziął udział w webinarium pn.…
Ceny skupu mleka w styczniu 2021 r.

Ceny skupu mleka w styczniu 2021 r.

Według Głównego Urzędu Statystycznego cena skupu mleka   w styczniu 2021 r. wyniosła 149,35 zł/1…

Ogłoszenia

Konsultacje KZSM

Zarząd Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich  Zw. Rew. w Warszawie uprzejmie informuje, że z dniem 1.07.2009…

Wynajem KZSM

Oferta-wynajmuPobierz

Oferta sprzedaży wyposażenia amoniakalnej maszynowni chłodniczej

OSM Aleksandrów Kujawski oferuje do sprzedaży wyposażenie amoniakalnej maszynowni chłodniczej. Sprężarki 50KW i 40KW (10…