CHŁODNIK OGÓRKOWY Z CUKINIĄ, FETĄ I ORZECHAMI

Składniki

2 średnie ogórki

1 mała cukinia

1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

po małym pęczku natki pietruszki i koperku

duży pęczek szczypiorku

ząbek czosnku

3 szklanki jogurtu naturalnego

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

 

do dekoracji:

około 15 dag fety

posiekane orzechy włoskie

szczypiorek

 

Obrane ogórki i nieobraną cukinię (wcześniej umytą) ścieram na tarce o grubych oczkach.
Siekam natkę pietruszki, szczypiorek i koperek oraz czosnek.
W dużym naczyniu rozcieram czosnek z połową łyżeczki soli. Dodaję pozostałe zioła, warzywa i orzechy, mieszając zalewam jogurtem.
Jeśli chcę uzyskać nieco rzadszą konsystencję dodaję niewielką ilość zimnej, przegotowanej wody. Wstawiam do lodówki do schłodzenia.
Chłodnik podaję rozlany do miseczek i udekorowany pokruszoną fetą, szczypiorkiem i orzechami.
Najlepiej smakuje z pszenną bułką.

CHŁODNIK LITEWSKI NA KWAŚNYM MLEKU Z BOTWINKĄ

Składniki

2,5 litra pełnego mleka zsiadłego
2 łyżki szczypiorku
30 dag pokrojonej botwinki
4 łyżki zielonego koperku
młode listki i korzenie buraków
1 łyżka cukru
1/2 łyżki octu 6%
1 szklanka śmietany pasteryzowanej
2 kiszone lub świeże ogórki
2 jaja

Botwinę opłukać starannie pod wodą bieżącą, oczyścić i pokroić drobno, zalać 1/2 litra wrzącej wody, lekko zakwasić, ugotować i ostudzić. Ogórki świeże umyć, obrać i poszatkować, kiszone poszatkować bez obierania. Szczypiorek, koperek opłukać, otrząsnąć, drobno pokroić. Jaja ugotować na twardo, obrać, grubo posiekać. Młode, kwaśne mleko dobrze rozmącić mątewką, dodać do mleka zimną, ugotowaną botwinkę razem z wywarem, jaja, ogórki i zieleninę, sól i cukier do smaku. Na końcu do zupy można dodać śmietanę. Podawać z chlebem lub ziemniakami.

ZUPA JOGURTOWA

Składniki

4 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej
2,5 szklanki rosołu lub 2,5 szklanki wody z kostką rosołową
1 szklanka jogurtu
1 duża cebula drobno posiekana
1 łyżka masła
4 łyżki mięty (posiekanej) lub zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki soli
2 szklanki czerstwej bułki
1 szklanka twarogu
pieprz

 
Kaszę wypłukać, zalać wodą i zostawić na noc. Odcedzić, gotować do miękkości w rosole lub w wodzie z kostką rosołową około 15 min. Na rozgrzanym maśle usmażyć cebulę, aż będzie przezroczysta, nie dopuścić do jej zrumienienia. Dodać do zupy wraz z miętą lub zieloną pietruszką oraz solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez ok. 30 min. Na pięć minut przed podaniem zdjąć zupę z ognia. Po 3 minutach wlać jogurt uprzednio połączony z małą ilością zupy.

ZUPA „NIC”

Składniki

6 jaj
20 dag cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2,5 l mleka
2 łyżki cukru pudru
paczka cukru waniliowego lub laska wanilii

Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Mleko zagotować, wlać kilka łyżek do utartych żółtek, rozmieszać. Wrzącym mlekiem zaparzyć żółtka, aż zupa zgęstnieje, nie gotować. Z białek ubić pianę, dodając cukier puder i kłaść łyżką na gotującą się wodę. Zagotować pod przykryciem, wyjąć pianki i połączyć je z przygotowaną zupą, ostudzić. Można podawać z groszkiem ptysiowym, biszkoptami lub ugotowanym na sypko ryżem.

 

Aktualności

KZSM: odpowiedz na pismo ZPPM

KZSM: odpowiedz na pismo ZPPM

W załączeniu zamieszczamy odpowiedz Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rew. na pismo Związku Polskich Przetwórców…
Ceny skupu mleka w marcu 2024 r.

Ceny skupu mleka w marcu 2024 r.

Według Głównego Urzędu Statystycznego cena skupu mleka w marcu 2024 r. wyniosła 205,04  zł /1…
Zaproszenie do składania ofert na stanowisko Prezesa Zarządu KZSM Zw. Rew.

Zaproszenie do składania ofert na stanowisko Prezesa Zarządu KZSM Zw. Rew.

Rada Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rew.zaprasza do składania ofert na stanowisko Prezesa Zarządu Krajowego…

Ogłoszenia

Konsultacje KZSM

Zarząd Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich  Zw. Rew. w Warszawie uprzejmie informuje, że z dniem 1.07.2009…

OSM OSM Proszkownia Mleka w Krośniewicach - informacja o sprzedaży nieruchomości

OSM Proszkownia Mleka w Krośniewicach zamieszcza informację odnośnie sprzedaży nieruchomości  wymienionych w załączniku, będących własnością…