ZAPIEKANKA NA KAŻDĄ OKAZJĘ

Składniki

1 kg ziemniaków
30 dag kiełbasy lub parówek
25 dag makaronu (świderki, muszelki, rurki)
30 dag łagodnego sera
1 duża cebula
2 jajka
1 szklanka śmietany
sól, pieprz, estragon, ostra papryka
1 łyżka tłuszczu
tarta bułka

Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, włożyć do osolonego wrzątku, obgotować przez 5 min odcedzić. Makaron włożyć do osolonego wrzątku, gotować przez ok. 15 min, po czym odstawić z ognia, wlać kubek zimnej wody, pozostawić na ok. 10 min, odcedzić na sicie. Kiełbasę pokroić w plasterki, ser zetrzeć na tarce o dużych otworach, pokrojoną w krążki cebulę lekko zrumienić na tłuszczu. Ogniotrwałe naczynie wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, ułożyć połowę ziemniaków wymieszanych z połową sera, kiełbasą, makaronem, przykryć pozostałymi ziemniakami, zalać śmietaną zmieszaną z przyprawami i całymi jajkami. Posypać z wierzchu serem zapiec przez pół godziny w gorącym piekarniku. Podawać z surówkami.

 

NALEŚNIKI JOGURTOWE

Składniki

500 g jogurtu naturalnego
cukier
cukier waniliowy
owoce
syrop owocowy

Do jogurtu dodać cukier i cukier waniliowy do smaku, dodać owoce i całość delikatnie wymieszać, tak przygotowanym jogurtem przekładać usmażone wcześniej naleśniki.

Źródło: OSM Kalisz

 

PORY ZAPIEKANE W BESZAMELU

Składniki

4 pory
2 łyżki masła
60 g startego parmezanu

Sos beszamelowy:

150 ml śmietany 12 %
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Pory oczyścić, zielone części odciąć a białe pokroić w kawałki długości 8-10 cm. Dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, osączyć na sicie, podsmażyć na 2 łyżkach masła. Na drugiej patelni z 1 łyżki masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić śmietaną. Doprawić solą, pieprzem, gałką. Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (ok. 10 min). W naczyniu do zapiekania ułożyć pory, zalać sosem, posypać startym serem. Zapiekać 15-20 min w temp. 200°C. Do sosu można dodać 1-2 żółtka.

 

BLINY ZE ZSIADŁEGO MLEKA

Składniki

2 szklanki mąki
1 szklanka zsiadłego mleka
1 1/2 łyżki cukru
1 jajo
tłuszcz do smażenia

Żółtko ukręcić z cukrem i solą, dodać zsiadłe mleko i ciągle kręcąc, wsypywać mąkę. Po zużyciu całej ilości mąki jeszcze starannie wymieszać, po czym dodać ubite na sztywną pianę białko. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron. Podawać bliny polane topionym masłem, śmietaną lub posypane cukrem.

Grzanki jak rumianki

Aktualności

„XVIII Mleczne Mistrzostwa Polski” 2022

„XVIII Mleczne Mistrzostwa Polski” 2022

Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich – Związek Rewizyjny w Warszawie organizuje konkurs pn.: „XVIII Mleczne Mistrzostwa…
1 lipca – Międzynarodowy Dzień Spółdzielczości

1 lipca – Międzynarodowy Dzień Spółdzielczości

,,Z okazji Międzynarodowego Dnia Spółdzielczości Zarząd Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rew. życzy Wszystkim Spółdzielcom zdrowia, dostatku,…
W. Broś - Prezes KZSM Zw. Rew.: Pomysł ograniczenia dostaw energii do mleczarni jest kuriozalny

W. Broś - Prezes KZSM Zw. Rew.: Pomysł ograniczenia dostaw energii do mleczarni jest kuriozalny

Zakłady przerabiające mleko potrzebują tyle energii, ile jest im potrzebne dla realizowania całego cyklu technologicznego…

Ogłoszenia

Konsultacje KZSM

Zarząd Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich  Zw. Rew. w Warszawie uprzejmie informuje, że z dniem 1.07.2009…