Codex Alimentarius jest zbiorem Standardów i innych dokumentów opracowywanych i publikowanych przez FAO/WHO Food and Agriculture Organization of the United Nations / World Health Organization (Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa ONZ / Światową Organizację Zdrowia

Opracowanie wersji polskiej Standardów kodeksowych jest finansowane z Funduszu Promocji Mleka

Standardy kodeksowe są tłumaczone za zgodą FAO/WHO przez Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich – Związek Rewizyjny. Prace prowadzi Zespół Normalizacyjny z udziałem ekspertów krajowych z Komitetu Technicznego PKN nr 35 ds. Mleka i Przetworów Mlecznych.

Krajowy Związek pragnie przekazać wszystkim zainteresowanym tłumaczenia Standardów i innych dokumentów, takich jak przewodniki, wytyczne czy zalecenia Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do wykorzystania.

Organizacja FAO/WHO jest największym światowym forum w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności. Z uwagi na szeroką reprezentację w pracach kodeksowych organizacji rządowych, w tym Polski i Unii Europejskiej, tworzone Standardy czy inne dokumenty są powszechnie akceptowane i praktykowane, zwłaszcza w handlu międzynarodowym żywnością, w tym przetworami mlecznymi. Oryginały Standardów tworzonych przez FAO/WHO dostępne są na stronie internetowej pod adresem: www.codexalimentarius.net .

Z uwagi na to, że część przepisów, w szczególności w odniesieniu do dodatków do żywności, jest niezgodna z prawodawstwem unijnym w danym zakresie, bezpośrednio w treści Standardów zamieszczono odpowiednie komentarze ekspertów krajowych, które są ujęte w odnośnikach oznaczonych symbolem K… ze wskazaniem kolejnego numeru.

Komentarze krajowych ekspertów dotyczą:

• wykazania różnic w stosunku do prawa Unii Europejskiej bądź wskazania na przepisy odrębne, w szczególności w zakresie dodatków do żywności, zanieczyszczeń mikrobiologicznych i innych,
• praktycznie stosowanych w Polsce technologii, technik lub ich modyfikacji,
• polskiego nazewnictwa przetworów mlecznych,
• terminologii,
• innych praktyk stosowanych w Polsce.
Powoływane w Standardach dokumenty mają pozostawione oryginalne tytuły.

Załączniki krajowe do poszczególnych Standardów zawierają tłumaczenia na język polski tytułów powoływanych dokumentów jak również wskazanie dotychczasowych zmian i rewizji.

W poniższej tabeli zostały zamieszczone wszystkie dotychczas przetłumaczone Standardy.

 

Numer Standardu

Tytuł Standardu

Data publikacji

Rok ostatniej zmiany lub rewizji

Plik do pobrania

Codex Stan

283 PL

Ogólny Codex Standard – Ser

2011.05.24

2010

pobierz

Codex Stan

221 PL

Grupowy Codex Standard – Sery niedojrzewające włącznie z serami świeżymi

2011.11.23

2010

pobierz

Codex Stan

243 PL

Codex Standard – Mleka fermentowane

2012.07.17

2010

pobierz

Codex Stan

265 PL

Codex Standard – Ser Edam

2017.10.06

2010

pobierz

Codex Stan

266 PL

Codex Standard – Ser Gouda

2013.03.08

2010

pobierz

Codex Stan

206 PL

Ogólny Codex Standard Stosowania Terminów Mleczarskich

2016.01.25

pobierz

 

W poniższej tabeli zostały zamieszczone wszystkie dotychczas przetłumaczone inne dokumenty (np. przewodniki).

Aktualności

Ceny skupu mleka w sierpniu 2021 r.

Ceny skupu mleka w sierpniu 2021 r.

Według Głównego Urzędu Statystycznego cena skupu mleka w sierpniu 2021 r. wyniosła 150,52 zł/1 hl…
Mleko – dobry wybór: Nasze najpyszniejsze

Mleko – dobry wybór: Nasze najpyszniejsze

Serdecznie zapraszamy do obejrzenia serii odcinków kulinarnych pn. ,,Nasze Najpyszniejsze” w ramach kampanii ,,Mleko – dobry wybór” ,,Nasze…
KZSM: uwagi i wnioski do projektu Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027

KZSM: uwagi i wnioski do projektu Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027

W załączeniu zamieszczamy uwagi i wnioski KZSM Zw. Rew. do projektu Planu Strategicznego dla Wspólnej…

Ogłoszenia

Konsultacje KZSM

Zarząd Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich  Zw. Rew. w Warszawie uprzejmie informuje, że z dniem 1.07.2009…