Serdecznie zapraszamy do obejrzenia serii odcinków kulinarnych pn. ,,Nasze Najpyszniejsze” w ramach kampanii – ,,Mleko na Zdrowie!”, w których pokażemy różne regiony Polski i ich mleczne dziedzictwo, tradycje oraz ciekawe miejsca.

 

Gospodynią programu jest Celina Statkiewicz, pasjonatka gotowania, finalistka wielu telewizyjnych programów kulinarnych oraz prowadząca panel kulinarny w „Pytaniu na Śniadanie” w TVP2, która na bazie regionalnych mlecznych przepisów przygotuje wyśmienite potrawy.

Do wspólnego gotowania zaprosiliśmy ciekawych gości, wśród nich panie z Kół Gospodyń Wiejskich, profesjonalni kucharze, uczniowie szkół gastronomicznych i rolniczych.

 

Odcinki można było objerzeć w TVP Regiony.

 

Kampania sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka.

Nasze Najpyszczniejsze” - odcinki:

Podlasie

Podlasie jest liderem w produkcji mleka. Dlatego w naszej kuchni na talerze trafią pasta z serka śmietankowego oraz wytrawne placki z serem podlaskim.

Lubelszczyzna

W odcinku na talerze trafi biały chłodnik po lubelsku, a na deser koktajl na maślance. 

 

Łódzkie

W programie odwiedzili z kamerą Ziemię Łowicką. A w kuchni wspólnie z uczniami tamtejszej szkoły przygotujemy serniki z truskawkami i śmietaną oraz naleśniki z serem twarogowym z siary i papryką.

Warmia i Mazury

Warmia i Mazury to nie tylko piękne jeziora i krajobrazy. To także pyszna kuchnia. W naszej kuchni pojawią się szybkie wakacyjne przekąski: domowe masło z solą wędzoną oraz grzanki z serkiem topionym.

Podkarpacie

W programie odwiedzimy Zamek w Sanoku, sprawdzimy co tam jadł król Władysław Jagiełło, a w naszej kuchni przygotujemy bliny z kremowym serem oraz sakiewki z naleśników ze śmietaną i grzybami.

Kujawy

W tym odcinku Celina Statkiewicz zainspirowana smakami Kujaw i Pomorza przygotuje kluski ziemniaczane z białym serem oraz manty na parze z białym serem i śmietanką.

 

Śląsk i Opolszczyzna

Naszą podróż po Opolszczyźnie zaczniemy o 4 rano od dojenia krów, a następnie będziemy śledzić drogę mleka zanim trafi ono do szklanek i na talerze w formie różnych przetworów. Następnie w naszej kuchni przygotujemy śląskie racuchy i zależok śląski.

Małopolska

Małopolska to góry, doliny, urokliwe miasteczka uzdrowiskowe oraz pyszna kuchnia. Celina Statkiewicz zainspirowana różnymi smakami tego regionu przygotuje w programie pierogi ruskie z ziemniakami z ognia i wędzonym twarogiem.

 

Wielkopolska

Wielkopolska to jeden z najpiękniejszych i najmniej zbadanych regionów w Polsce. Podczas wizyty w tym regionie zobaczymy między innymi wóz Michała Drzymały, który walczył z germanizacją. A w naszej kuchni wspólnie z uczniami ze szkoły w Brzostowie przygotujemy gzika z pieczonym ziemniakiem oraz zapiekankę z serem.