Serdecznie zapraszamy do obejrzenia serii odcinków kulinarnych pn. ,,Nasze Najpyszniejsze” w ramach kampanii – ,,Mleko na Zdrowie!”, w których pokażemy różne regiony Polski i ich mleczne dziedzictwo, tradycje oraz ciekawe miejsca.
Gospodynią programu jest Celina Statkiewicz, pasjonatka gotowania, finalistka wielu telewizyjnych programów kulinarnych oraz prowadząca panel kulinarny w „Pytaniu na Śniadanie” w TVP2, która na bazie regionalnych mlecznych przepisów przygotuje wyśmienite potrawy.
Do wspólnego gotowania zaprosiliśmy ciekawych gości, wśród nich panie z Kół Gospodyń Wiejskich, profesjonalni kucharze, uczniowie szkół gastronomicznych i rolniczych.
Odcinki można było obejrzeć w TVP Regiony.
Kampania sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka.
Nasze Najpyszczniejsze” - odcinki:
Podlasie
Podlasie jest liderem w produkcji mleka. Dlatego w naszej kuchni na talerze trafią pasta z serka śmietankowego oraz wytrawne placki z serem podlaskim.
Lubelszczyzna
W odcinku na talerze trafi biały chłodnik po lubelsku, a na deser koktajl na maślance.
Łódzkie
W programie odwiedzili z kamerą Ziemię Łowicką. A w kuchni wspólnie z uczniami tamtejszej szkoły przygotujemy serniki z truskawkami i śmietaną oraz naleśniki z serem twarogowym z siary i papryką.
Warmia i Mazury
Warmia i Mazury to nie tylko piękne jeziora i krajobrazy. To także pyszna kuchnia. W naszej kuchni pojawią się szybkie wakacyjne przekąski: domowe masło z solą wędzoną oraz grzanki z serkiem topionym.
Podkarpacie
W programie odwiedzimy Zamek w Sanoku, sprawdzimy co tam jadł król Władysław Jagiełło, a w naszej kuchni przygotujemy bliny z kremowym serem oraz sakiewki z naleśników ze śmietaną i grzybami.
Kujawy
W tym odcinku Celina Statkiewicz zainspirowana smakami Kujaw i Pomorza przygotuje kluski ziemniaczane z białym serem oraz manty na parze z białym serem i śmietanką.
Wielkopolska
Wielkopolska to jeden z najpiękniejszych i najmniej zbadanych regionów w Polsce. Podczas wizyty w tym regionie zobaczymy między innymi wóz Michała Drzymały, który walczył z germanizacją. A w naszej kuchni wspólnie z uczniami ze szkoły w Brzostowie przygotujemy gzika z pieczonym ziemniakiem oraz zapiekankę z serem.
Małopolska
Małopolska to góry, doliny, urokliwe miasteczka uzdrowiskowe oraz pyszna kuchnia. Celina Statkiewicz zainspirowana różnymi smakami tego regionu przygotuje w programie pierogi ruskie z ziemniakami z ognia i wędzonym twarogiem.