Łącznie istnieje ok. 4000 gatunków serów, z czego w Polsce w okresie 1948-2019 wytwarzanych było ponad 600.
Ze względu na technologię wytwarzania i typ procesu dojrzewania, sery możemy wymienić m.in.: podpuszczkowe, twarde, półtwarde, z porostem i przerostem pleśni, dojrzewające i niedojrzewające.
Sery dojrzewające są źródłem dobrze przyswajalnego wapnia, witamin z grupy B, witaminy A, a także cennych minerałów: sodu, cynku i fosforu.
Aby wyprodukować 1 kg tzw. żółtego sera potrzeba od 9,2 do 10 litrów mleka.
Z kolei twaróg jest jednym z najstarszych produktów przetwórstwa mleczarskiego.
W 100g twarogu znajdziemy ok. 96 mg wapnia. W takiej samej ilości żółtego – aż 807 mg!
Przeciętny Polak je około 1 kilograma sera miesięcznie!
Jedzmy sery!!!