BURSZTYNOWA to miejsce stworzone przez Spółdzielczą Mleczarnię SPOMLEK by inspirować smakiem, tradycją i historią polskich serów długodojrzewających BURSZTYN, SZAFIR i RUBIN.
To również wyjątkowa restauracja, która kartę dań opartą ma na polskich serach marki Skarby Serowara i co ważne, mówimy tu o całym menu, czyli przystawkach, zupach, daniach głównych, deserach a nawet drinkach!
Do powstania restauracji firmę SM SPOMLEK zainspirowali w dużej mierze konsumenci serów. To rozmowy z nimi, podczas prowadzonych degustacji i promocji uświadomiły w firmie, że wciąż brakuje w Polsce miejsc, w których można pogłębić wiedzę o serach (szczególnie tych długodojrzewających) i kupić naprawdę dobry ser!
Dlatego Bursztynowa to miejsce, w którym SPOMLEK chce inspirować kulinarnie ale i edukować swoich gości.
A ponieważ jako producent wie o serach prawie wszystko, dlatego podczas wizyty w restauracji można bezpłatnie spróbować kilku rodzajów sera i posłuchać jak się go wytwarza. Pracownicy Bursztynowej z przyjemnością opowiadają klientom również o:
– różnicach pomiędzy serami 6 miesięcznymi, 12 miesięcznymi i tymi 2-3 letnimi
– tajemniczych „kryształkach” w żółtym serze
– roli „pielęgniarek” w mleczarni
– łupaniu serów i dlaczego jest ono lepsze niż krojenie
– i mnóstwo innych ciekawostek
A wracając do samego menu – od lat mamy wiele sprawdzonych już sposobów na łączenie serów z winami, konfiturami, miodami a nawet czekoladami. Wiemy jak doskonale sery długodojrzewające łączą się ze słodyczą w deserach: czekoladowych pralinach, bezach, makaronikach czy lodach.
Oczywiście sery te można konsumować również w tradycyjny sposób, czyli jako dodatek do dań na ciepło, makaronów i sosów. Dzięki wieloletniej współpracy z najlepszymi Szefami Kuchni w Polsce posiadamy wiele autorskich przepisów na dania z dodatkiem serów Bursztyn, Szafir czy Rubin. Od początku swojego istnienia nasi Szefowie Kuchni tworzą dania, którymi wygrywamy konkursy kulinarne w Warszawie i całej Polsce.
Ale Bursztynowa to również DELIKATESY z limitowanymi edycjami serów Bursztyn, Szafir i Rubin (z wydłużonym czasem dojrzewania od 3 do 36 miesięcy) oraz z różnymi dodatkami do serów (kajmaki, konfitury, miody, oliwy aromatyzowane, itd.).
SER-decznie zapraszamy do BURSZTYNOWEJ!!!
Restauracja Bursztynowa
ul. Nowy Świat 37, 00-029 Warszawa
tel. +48 519 310 110
e-mail: kontakt@bursztynowabistro.pl
www.bursztynowabistro.pl
fb: Bursztynowa Bistro