Chiny: nowe środki zapobiegawcze wobec zagranicznych producentów żywności na których produktach zostanie wykryta obecność COVID 19

W załączeniu przekazujemy skan pisma znak: GIW.bż.540.160.2020.2.CN z dnia 24 września br. dotyczącego wprowadzenia przez służby chińskie szeregu środków zapobiegawczych wobec zagranicznych producentów żywności na których produktach zostanie wykryta obecność COVID 19.

Dodatkowo, jak wynika z informacji nt. wzmocnienia kontroli służb GACC w kraju pochodzenia produktów chłodzonych  i mrożonych, wynika, że:   

do dnia 7 września br. funkcjonariusze GACC przeprowadzili 121 wideo kontroli w zakładach produkujących żywność chłodzoną  i mrożoną w 30 krajach. W wyniku przeprowadzonej kontroli stwierdzono nieprawidłowości w zakresie stosowania zaleceń WHO w kwestii środków bezpieczeństwa w związku z COVID 19 (nieprawidłowe noszenie maseczek i rękawiczek, skrócony czas mycia rąk, zastosowanie niewystarczających środków dezynfekcji itd.) w wyniku których GACC zawiesił import żywności chłodzonej i mrożonej 56 producentów z 19 krajów. 41 zakładów, w których pojawił się COVID 19 zawiesiło eksport do Chin automatycznie.