„Jak mleko od krowy zostało serem pleśniowym”
W ramach Kampanii “Ser pleśniowy od kuchni” finansowanej z Funduszu Promocji Mleka, której organizatorem jest Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny przygotowaliśmy film i cyfrową broszurę (e-book) przybliżającą dzieciom wiedzę na temat procesu pozyskiwania mleka, wyrobu sera pleśniowego i jego zastosowania. Powyższe materiały edukacyjno-informacyjne zostały przygotowane dla najmłodszych Państwa wychowanków w ciekawej, zachęcającej i krótkiej formie, która może pomóc w procesie kształtowania zainteresowania wśród dzieci wiedzy na ten temat wyrobu sera pleśniowego i jego zastosowania. Film dla dzieci opracowany jest w sposób dokumentalny z elementami ciekawej oprawy wizualnej, potrafiącej przykuć uwagę naszych najmłodszych widzów. Wszystko po to, by pokazać, że ser pleśniowy nie pochodzi wyłącznie „ze sklepu”, a mleko jest od krowy. Natomiast cyfrowa broszura, którą zachęcamy wydrukować i rozdać, zachęci uczniów ciekawą grafiką, kilkoma zabawami i prostymi przepisami kulinarnymi.
Mocno wierzymy, że broszura i film znajdą Państwa uznanie i choć trochę pomogą w zorganizowaniu wychowankom ciekawych chwil. Czasu, w którym można odkryć fascynującą historię: „Jak mleko od krowy zostało serem pleśniowym”.
Projekt skierowany jest przede wszystkim do najmłodszych smakoszy produktów mlecznych – dzieci w klasach I-IV szkoły podstawowej, jak również do wszystkich zainteresowanych powyższą tematyką.
Dla Państwa i Państwa wychowanków udostępniamy w linkach poniżej:
– do pobrania broszurę cyfrową (e-book),
– ścieżkę dostępu do filmu zamieszczonego w serwisie YouTube.
Korzystanie z powyższych materiałów jest całkowicie bezpłatne, a przy ich wykorzystaniu liczymy na Państwa i Uczniów kreatywność!
Link do pobrania broszury cyfrowej (e-book):
Link do filmu zamieszczonego w serwisie YouTube:
Kampania “Ser pleśniowy od kuchni” finansowana jest z Funduszu Promocji Mleka