W drugim tygodniu maja 2020 r. na rynku krajowym odnotowano spadek cen zbytu masła. W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 11–17.05.2020 r. za masło w blokach średnio w kraju uzyskiwano 12,15 zł/kg, o 2% mniej niż tydzień wcześniej i o 12% mniej niż przed miesiącem.
Cena zbytu masła konfekcjonowanego ukształtowała się na poziomie 14,20 zł/kg (2,84 zł za 200 gram) i była o 4,5% niższa niż w poprzednim tygodniu i o 7% niższa niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku masło w blokach było tańsze o 31%, a masło konfekcjonowane – o 24%.
Za odtłuszczone mleko w proszku w drugim tygodniu maja 2020 r. płacono 8,80 zł/kg, o 6% więcej niż w poprzednim notowaniu i o 8% więcej niż miesiąc wcześniej. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 11,67 zł/kg i była o 1,5% niższa niż w poprzednim tygodniu i o 3,5% niższa niż przed miesiącem. OMP było o 9% droższe niż przed rokiem, podczas gdy PMP – o 1% tańsze.
Krajowi producenci za ser Edamski uzyskiwali przeciętnie 13,45 zł/kg, o 3% mniej niż w pierwszym tygodniu maja br. i o 2% mniej niż miesiąc wcześniej.
Cena sera Gouda wyniosła 13,61 zł/kg i była o 2% niższa od notowanej tydzień wcześniej i o 3% niższa niż przed miesiącem. Wymienione gatunki serów podpuszczkowych dojrzewających były droższe niż przed rokiem o 4–5%.
Źródło: portalspozywczy.pl