Zespół Normalizacyjny
1. Komitet Techniczny 35 ds. Mleka i Przetworów Mlecznych
Komitet jest organem kolegialnym Polskiego Komitetu Normalizacyjnego (PKN).
Zgodnie z decyzją PKN sekretariat Komitetu umiejscowiony jest przy Krajowym Związku Spółdzielni Mleczarskich – Związku Rewizyjnym w Warszawie.
Adres sekretariatu:
Komitet Techniczny 35
ds. Mleka i Przetworów Mlecznych
przy Krajowym Związku Spółdzielni Mleczarskich
ul. Hoża 66/68
00-682 WARSZAWA
tel. 22 37 20 333
fax 22 37 20 351
e-mail: nkp35milk@ant.pl
Tematyka jaką zajmuje się Komitet: terminologia, wymagania jakościowe, pobieranie próbek, metody badań, pakowanie, przechowywanie i transport w zakresie: mleka surowego, spożywczego, zagęszczonego i w proszku; śmietanki i śmietany, mleka fermentowanego, napojów mlecznych, masła, serów podpuszczkowych dojrzewających, serów twarogowych niedojrzewających, lodów, cukru mlekowego, kazeiny i kazeinianów.
Wykaz norm ustanowionych oraz norm w opracowaniu:
patrz http://www.pkn.pl
Zakres współpracy krajowej na etapie programowania prac i opiniowania dokumentów:
• KT 3 ds. Mikrobiologii Żywności
• KT 88 ds. Żywności Mrożonej
• KT 200 ds. Koncentratów Spożywczych
• KT 235 ds. Analizy Żywności
• KT 258 ds. Produktów Dietetycznych i Specjalnego Przeznaczenia
• Ministerstwo Zdrowia
• Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Zakres współpracy międzynarodowej i regionalnej:
CEN/TC 302 – Europejski Komitet Normalizacyjny / Komitet Techniczny 302
ISO/TC 34/SC 5 – Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna / Komitet Techniczny 34 / Podkomitet 5
Przewodniczący:
dr hab. Antoni Pluta – prof. SGGW
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego – Warszawa
Sekretarz:
mgr inż. Ewa Muszalska
Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich – Związek Rewizyjny – Warszawa
Biuro Polskiego Komitetu Normalizacyjnego:
Zespół Chemii, Rolnictwa i Żywności
00-050 Warszawa, ul. Świętokrzyska 14
2. Pozostałe prace Zespołu
Skład Zespołu:
mgr inż. Ewa Muszalska
mgr inż. Iwona Serocka
- Zespół Normalizacyjny czynnie uczestniczy w powstawaniu i/lub opiniowaniu administracyjnych aktów prawnych.
- Zespół Normalizacyjny opracowuje komunikaty (forma papierowa) lub informacje (forma elektroniczna) adresowane do spółdzielni/zakładów mleczarskich dotyczące najnowszych uregulowań, przepisów oraz informacji dotyczących szeroko rozumianego prawa żywnościowego np. dotyczących bezpieczeństwa żywności, higieny, znakowania, dozwolonych substancji dodatkowych, zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, towarów paczkowanych, opakowań, produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego itp.
- Zespół Normalizacyjny prowadzi prace w zakresie tłumaczenia Standardów i innych dokumentów, takich jak przewodniki, wytyczne czy zalecenia Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.
- Zespół Normalizacyjny udziela informacji telefonicznych oraz odpowiedzi pisemnych w ramach współpracy z podmiotami gospodarczymi, które dotyczą jego zakresu działalności, głównie w odniesieniu do unijnych i krajowych aktów prawnych.
- Zespól Normalizacyjny aktywnie uczestniczy w pracach:
- Światowej Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa oraz Światowej Organizacji Zdrowia (FAO/WHO) – opiniowanie dokumentów w tym standardów w zakresie wymagań dla mleka i przetworów mlecznych,
- Europejskiego Komitetu Normalizacyjnego (CEN) – opiniowanie projektów norm europejskich,
- Międzynarodowej Organizacji Normalizacyjnej (ISO) – opiniowanie projektów norm międzynarodowych,
- Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej (IDF/FIL) oraz
- Europejskiego Stowarzyszenia Mleczarstwa (EDA) – udział w pracach Komitetu ds. Polityki Żywnościowej i Środowiska. Pracownik Zespołu Normalizacyjnego bierze udział w pracach Komitetu, który obejmuje Grupy Robocze ds. Higieny, Oświadczeń i Znakowania, Dodatków i Zanieczyszczeń oraz Żywienia.
Zespół Normalizacji – kontakt tel.: 22 372 03 33
Zespół Technologii, Jakości Surowca i Produktów
Skład Zespołu:
mgr. inż. Ewa Muszalska, mgr inż. Iwona Serocka
Zespół, oprócz zadań w ramach wydzielonej komórki ds. normalizacji, zajmuje się głównie zagadnieniami związanymi z integracją z Unią Europejską, a w tym:
– prowadzi bieżące konsultacje i doradztwo spółdzielniom mleczarskim, członkom Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich w zakresie technologii, jakości surowca, poprawy jakości produktów oraz interpretacji obowiązujących, bądź planowanych przepisów (unijnych i krajowych),
– reprezentuje interesy Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich wobec innych instytucji, w tym instytucji rządowych (Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Główny Inspektorat Weterynarii) i organizacji pozarządowych zajmujących się tematyką mleczarstwa (Związek Polskich Przetwórców Mleka, Polska Izba Mleka, Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy),
– współpracuje z unijnymi organizacjami pozarządowymi takimi jak: Europejskie Stowarzyszenie Mleczarstwa EDA oraz Międzynarodowa Federacja Mleczarska FIL/IDF.
– inicjuje oraz bierze udział w pracach w zakresie krajowych opracowań, ekspertyz, programów i ustawodawstwa dotyczącego sektora mleczarskiego,
– opiniuje opracowania, programy, projekty uregulowań prawnych, odnoszące się do zagadnień związanych z mleczarstwem, tworzonych przez inne instytucje,
– reprezentuje stanowisko Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich na różnych spotkaniach i konferencjach o tematyce mleczarskiej;
Zespół Technologii – kontakt tel.: 22 372 03 33