SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
Składniki:
Masa serowa:
1kg białego półtłustego sera
3 jajka
2 kostki margaryny
2 budynie śmietankowe
3 łyżki cukru pudru
1 puszka brzoskwiń
ciasto:
3 szkl. mąki
2 kostki margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek, 0,5 szkl. Cukru
Zagnieć ciasto, podziel na dwie części, jedną zamroź. Składniki masy serowej zmiksuj, dodając je po kolei (na końcu budyń). Jedną częścią ciasta wyłóż blachę, na nią połóż masę serową, a następnie brzoskwinie pokrojone w ósemki. Ubij pianę z 5 białek, 0,5 szklanki cukru i łyżeczki mąki ziemniaczanej. Zalej masę z brzoskwiniami. Drugą część ciasta zetrzyj na tarce i posyp nią sernik. Piecz przez 65 w temp. 200°C
Źródło: Chłopska Droga NR 20
PLEŚNIAK
Składniki
3 szkl. mąki
1 kostka margaryny lub masła
4 żółtka
2 łyżki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub aromat (rumowy lub arakowy)
szczypta soli
Ponadto:
1-2 łyżeczki kakao
1/3 szkl. cukru
4 białka
ew. 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
dżem
Wszystkie składniki ciasta wymieszać (najpierw margarynę posiekać z mąką) i zagnieść. Podzielić na 3 części: jedną od razu rozwałkować i włożyć do średniej wielkości blaszki lub tortownicy, do drugiej dodać kakao, po czym włożyć razem z trzecią częścią na kilka minut do zamrażalnika.
Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec można dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, żeby piana była bardziej stabilna.
Ciasto w blaszce posmarować dżemem, na to zetrzeć ciasto kakaowe, wyłożyć pianę, wyrównać, wierzch posypać startym ciastem jasnym. Piec ok. 40 minut w temperaturze 200 st. C.
Źródło: ARABESKA Blog pachnący wanilią
SERNIK GOTOWANY
Składniki
Ciasto:
60 dkg mąki
2 żółtka
litr śmietany 30%
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki cukru lub 2 łyżki miodu
Zagnieść ciasto i upiec 3 placki, do 1 placka dodać kakao.
Masa twarogowa:
1 kg twarogu półtłustego
5 jajek
2 cukry waniliowe
1 kostka masła
1 budyń waniliowy lub śmietanowy
40 dkg cukru
1/2 szklanki mleka 2%
Twaróg zmielić, wszystkie składniki razem zagotować
Gorącą masą przekładać placki
Źródło: Zakład Mleczarski w Suszu
WIELKANOCNA PASCHA Z BAKALIAMI
Składniki
1kg tłustego twarogu
10 dag masła
1/2 szklanki śmietany kremówki
6 żółtek
2 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
50 dag bakalii
Przygotować bakalie: namoczyć osaczyć, drobno posiekać. Ser przepuścić przez maszynkę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Masło rozetrzeć w misce i stopniowo dodawać ser, żółtka z cukrem, śmietanę i cukier waniliowy. Masę dobrze utrzeć. Dodać 2/3 bakalii i wymieszać. Sito umieścić w rondlu, wyłożyć czystą gazą, którą napełnić masą serową. Końce gazy mocno związać. Masę przykryć nieco mniejszym talerzykiem i obciążyć. Po 3 godzinach babkę delikatnie wyjąć i wyłożyć na większy okrągły talerzyk. Przybrać pozostałymi bakaliami. Przechowywać w lodówce.
SERNIK NA ZIMNO
Składniki:
3 serki homogenizowane waniliowe
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka agrestowa
1 szklanka mleka
3 łyżeczki żelatyny
4 mandarynki do dekoracji
Przygotowanie:
Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, gdy stężeje wymieszać ją z jednym serkiem. Tortownicę (średnicy 22 cm) posmarować olejem i wyłożyć na niej masę wiśniową.
Mleko zagotować i rozpuścić w nim żelatynę, gdy stężeje wymieszać z drugim serkiem. Masę tę wylać na masę wiśniową.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, gdy stężeje wymieszać ją z trzecim serkiem i wylać ją na białą masę.
Na cytrynowej masie rozłożyć mandarynki i zalać je galaretką agrestową, przyrządzoną wg przepisu na opakowaniu. Włożyć do lodówki na 4 godziny.
Mus Jogurtowy z truskawkami