ZAPIEKANKA NA KAŻDĄ OKAZJĘ

Składniki

1 kg ziemniaków
30 dag kiełbasy lub parówek
25 dag makaronu (świderki, muszelki, rurki)
30 dag łagodnego sera
1 duża cebula
2 jajka
1 szklanka śmietany
sól, pieprz, estragon, ostra papryka
1 łyżka tłuszczu
tarta bułka

Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, włożyć do osolonego wrzątku, obgotować przez 5 min odcedzić. Makaron włożyć do osolonego wrzątku, gotować przez ok. 15 min, po czym odstawić z ognia, wlać kubek zimnej wody, pozostawić na ok. 10 min, odcedzić na sicie. Kiełbasę pokroić w plasterki, ser zetrzeć na tarce o dużych otworach, pokrojoną w krążki cebulę lekko zrumienić na tłuszczu. Ogniotrwałe naczynie wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, ułożyć połowę ziemniaków wymieszanych z połową sera, kiełbasą, makaronem, przykryć pozostałymi ziemniakami, zalać śmietaną zmieszaną z przyprawami i całymi jajkami. Posypać z wierzchu serem zapiec przez pół godziny w gorącym piekarniku. Podawać z surówkami.

 

NALEŚNIKI JOGURTOWE

Składniki

500 g jogurtu naturalnego
cukier
cukier waniliowy
owoce
syrop owocowy

Do jogurtu dodać cukier i cukier waniliowy do smaku, dodać owoce i całość delikatnie wymieszać, tak przygotowanym jogurtem przekładać usmażone wcześniej naleśniki.

Źródło: OSM Kalisz

 

PORY ZAPIEKANE W BESZAMELU

Składniki

4 pory
2 łyżki masła
60 g startego parmezanu

Sos beszamelowy:

150 ml śmietany 12 %
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Pory oczyścić, zielone części odciąć a białe pokroić w kawałki długości 8-10 cm. Dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, osączyć na sicie, podsmażyć na 2 łyżkach masła. Na drugiej patelni z 1 łyżki masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić śmietaną. Doprawić solą, pieprzem, gałką. Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (ok. 10 min). W naczyniu do zapiekania ułożyć pory, zalać sosem, posypać startym serem. Zapiekać 15-20 min w temp. 200°C. Do sosu można dodać 1-2 żółtka.

 

BLINY ZE ZSIADŁEGO MLEKA

Składniki

2 szklanki mąki
1 szklanka zsiadłego mleka
1 1/2 łyżki cukru
1 jajo
tłuszcz do smażenia

Żółtko ukręcić z cukrem i solą, dodać zsiadłe mleko i ciągle kręcąc, wsypywać mąkę. Po zużyciu całej ilości mąki jeszcze starannie wymieszać, po czym dodać ubite na sztywną pianę białko. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron. Podawać bliny polane topionym masłem, śmietaną lub posypane cukrem.

Grzanki jak rumianki

Aktualności

Śmietana bohaterem kącików kulinarnych w PNŚ

Śmietana bohaterem kącików kulinarnych w PNŚ

W ramach kampanii Polskie produkty mleczne królują na stole przygotowaliśmy razem z Pytanie na śniadanie…
Kolejne posiedzenie Porozumienie dla Mleczarstwa

Kolejne posiedzenie Porozumienie dla Mleczarstwa

6 listopada br. w siedzibie KZSM Zw. Rew. w Warszawie odbyło się spotkanie Porozumienia dla…
XX Mleczne Mistrzostwa Polski - zaproszenie

XX Mleczne Mistrzostwa Polski - zaproszenie

Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich – Związek Rewizyjny w Warszawie wspólnie z Tygodnikiem Poradnikiem Rolniczym organizuje…

Ogłoszenia

Konsultacje KZSM

Zarząd Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich  Zw. Rew. w Warszawie uprzejmie informuje, że z dniem 1.07.2009…

KZSM: biura w centrum Warszawy na wynajem

Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny zlokalizowany w samym centrum Warszawy w budynku przy ul.…

OSM OSM Proszkownia Mleka w Krośniewicach - informacja o sprzedaży nieruchomości

OSM Proszkownia Mleka w Krośniewicach zamieszcza informację odnośnie sprzedaży nieruchomości  wymienionych w załączniku, będących własnością…