Przepis na sałatkę z Aldamerem MSM Mońki i grillowanym kurczakiem poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy:
Składniki:
– ser żółty Aldamer MSM Mońki w plasterkach
– sałata strzępiasta zielona
– sałata strzępiasta czerwona
– roszponka
– pomidor
– winogrona zielone
– filet z kurczaka
– pestki granatu
– sól, pieprz
– oliwa
– świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
Wykonanie:
Liście sałaty poszarpać na mniejsze kawałki i włożyć do miseczki, dodać pokrojone pomidory i winogrona. Kurczaka pokroić w paseczki, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na odrobinie oleju bądź na średnio rozgrzanym grillu na złoty kolor. Na sałacie ułożyć zrolowany ser żółty, kurczaka i posypać pestkami granatu. Całość skropić sokiem z pomarańczy i oliwą.
Smacznego!
SAŁATKA WARZYWNO-SEROWA
Składniki
500 g jogurtu naturalnego
główka sałaty
2 pomidory
ogórek
cebula
słoik pieczarek
200 g Sera Salami lub Edam Wlkp.
100 g szynki
sok pomidorowy
przyprawy
Sałatę porwać na małe kawałki, pomidory pokroić w ósemki, a ogórki w grube plastry. Cebulę drobno posiekać, szynkę i ser pokroić w kostkę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, na wierzchu ułożyć pieczarki. Do jogurtu dodać trochę soku pomidorowego i przyprawy do smaku. Sałatę zalać sosem tuż przed podaniem na stół.
Źródło: OSM Kalisz
SOS SZCZYPIORKOWO-TWAROGOWY
Składniki
300 g chudego twarogu
około 100 ml pełnotłustego mleka
50 ml słodkiej śmietany
1,5 łyżeczki gruboziarnistej średnio ostrej musztardy
1/4 łyżeczki soli jodowanej
szczypta słodkiej papryki w proszku, świeżo zmielony czarny pieprz,
pęczek szczypiorku
Połączyć twaróg, mleko, śmietanę, musztardę i przyprawy. Wszystkie składniki starannie wymieszać i przyprawić do smaku solą. Umyć szczypiorek, dobrze osuszyć, drobno posiekać i dodać do sosu. Sos podajemy do grilowanych grzybów, warzyw surowych lub z grila, ziemniaków pieczonych w folii aluminiowej, smażonej ryby, kwaśnej pieczeni.