XVII Euroforum Polskiego Mleczarstwa

W dniach 13-15 maja br. w Hotelu Zamek Gniew odbyło się XVII Euroforum Polskiego Mleczarstwa zorganizowane przez Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy oraz Polski Komitet Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej FIL/IDF.

W spotkaniu z ramienia KZSM udział wzięli:

Wiesław Żebrowski – Prezes Zarządu KZSM Zw. Rew.

Iwona Serocka – specjalista Zespołu Normalizacyjnego ds. Mleka i Przetworów Mlecznych, która przedstawiła wykład: „Znakowanie – promocja przetworów mlecznych oraz źródło rzetelnych informacji dla konsumentów” oraz brała udział w pracach Komisji Arbitrów XXXII Krajowej Oceny Przetworów Mlecznych

Podczas uroczystej Gali ogłoszono wyniki i wręczono medale laureatom XXXII Krajowej Oceny Przetworów Mlecznych, VI Konkursu Innowacje Techniczne i Technologiczne w Mleczarstwie oraz przyznano tytułu „Nauczyciel Mleczarstwa Roku 2024″.

Laureaci XXXII Krajowej Oceny Przetworów Mlecznych

Grupa 1. Mleko spożywcze

OSM Wart-Milk w Sieradzu za Mleko Ekologiczne Bio MU! 3,8% tł.

Grupa 2. Sery podpuszczkowe

OSM w Łowiczu za „Deska Serów” Dojrzewających z Dodatkami Smakowymi

OSM we  Włoszczowej za Ser Włoszczowski Typu Szwajcarskiego

OSM w Grodzisku Mazowieckim za Zestaw Mozzarella Mini (125 g, kubek), Mozzarella Light (125 g)

Grupa 3. Twarogi i twarożki

Ciechanowska Spółdzielnia Mleczarska za Twaróg Półtłusty Krajanka (250 g)

SMU w Strzałkowie za Twaróg Wiejski ze Strzałkowa

OSM w Łowiczu za zestaw Ser Sałatkowo-Kanapkowy (270 g; 30% i 45% tł.)

SM we Wrześni za Wrzesiński Serek Śmietankowy

OSM we  Włoszczowej za Serek Wiejski (200 g)

OSM w Kole za Serek Typu Włoskiego (220 g)

Grupa 4. Mleko fermentowane

SMU w Strzałkowie za Zsiadłe Mleko ze Strzałkowa

OSM we  Włoszczowej za Kefir Naturalny (400 g)

FZZPM ZUH Robiko za Kefir Robico (280 g opakowanie szklane)

OSM w Łowiczu za Chłodnik Warzywny (400 g)

Produkt Mleczny Roku 2024

Statuetkę „Produkt Mleczny Roku 2024″ otrzymała Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za Napoje Serwatkowe: Czerwona Pomarańcza; Mango/Marakuja

Spotkanie finansowane było z Funduszu Promocji Mleka

zdjęcie: Polska Rolna